Välj en sida

När får Lund sitt
första nobelpris?

I Lund uppfanns ultraljudet som har räddat livet på miljontals människor. Den första respiratorn, vars moderna efterföljare spelat en nyckelroll i vården av svårt Covid 19-sjuka, konstruerades också här.

Med dessa, och många andra medicinska och medicintekniska uppfinningar med Lundastämpel, är det ett smått irriterande faktum tycker vi att Lund ännu inte har lyckats landa ett Nobelpris i fysiologi eller  medicin  .

Vän av ordning kan såklart hävda att flera pris kommit svenska forskare till gagn som gjort en del av sin forskning i Lund, men vid tiden för priset varit knutna till något annat lärosäte. Det är inte illa! Trots allt har ju Nobelpriskommittén världen som upptagningsområde.

Men ändå! Med nya forskningsanläggningar som ESS och MAX IV-laboratoriet och den snabbväxande life science-byn Medicon Village undrar man: När ska vi nå hela vägen fram? Och vad krävs egentligen för att få ett Nobelpris? Med humor och allvar har vi tagit oss an denna rafflande frågeställning.

Vi tar avstamp i Lundaforskaren Pauline Mattssons intervjuer av tidigare Nobelpristagare i medicin. Vad har pristagarna för minsta gemensamma nämnare som bidragit till deras framgång?

I tre poddar som är en fortsättning på Om X Antal År, den populärvetenskapliga talkshowen från 2019, försöker vi nyfiket ta reda på vad som gör att forskning och medicinsk utveckling blir framgångsrik.

Samtliga forskare som medverkar i poddarna är verksamma vid Lunds universitet ochhar fått anslag från Medicon Villages ägarstiftelse: Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. De bolag och innovatörer som medverkar har sitt säte på Medicon Village.

Mycket nöje!

//Programledare, Cecilia Nebel och Måns Nilsson.

Vill du eller ditt företag synas i samband med Om X Antal År?

 Kontakta då johanna.leander@sydsvenskan.se för mer information.
Vi erbjuder flera möjligheter för synlighet, närvaro och engagemang
i projektet med syfte att sprida stolta stories från Lund.

Poddavsnitt 1

”Om jag hade pengar” Släpps v 25

Hur mycket kostar ett Nobelpris? Ja inte för att det går att köpa för pengar. Men forskning är dyrt och vem vågar satsa långsiktigt och på det osäkra? Kan en publicering i Nature få finansiärerna att tillskynda?

Dessutom pratar vi om helt nya sätt att bekämpa cancer. Och som bonus – hur ska man egentligen sola på ett säkert sätt?

Gäster:
Jan Nilsson, professor i experimentell hjärt- och kärlforskning, överläkare på medicinkliniken på SUS i Malmö, före detta dekan vid Lunds universitet och styrelseledamot i Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande.
Göran B. Jönsson, forskare och forskningsgruppledare för Lunds universitet Melanoma Genomics enhet på Medicon Village.

Poddavsnitt 2

”Tid och tajming betyder allt” Släpps v 36

Hur är det att vara ung forskare och jobba mot ett mål som kanske aldrig uppnås? Hur mycket spelar tajmingen roll för att resultaten ska komma människor till nytta? Kommer annan forskning få stå tillbaka nu när så många resurser läggs på att finna ett vaccin mot Covid 19?

Gäster:
Ebba Fåhraeus, Vd SmiLe Incubator på Medicon Village.
Sara Ek, professor i immunteknologi vid Lunds universitet och med säte på Medicon Village. Ledare av doktorandnätverket Can Faster.

Poddavsnitt 3

”Vi måste våga misslyckas” Släpps v 38

Kanske är det i misslyckandet, eller åtminstone i lärdomarna från det som går fel, som ny kunskap finns? Men varför är vi då så rädda för att misslyckas? Hör om fysikern som anklagades för att sätta sig över fysikens grundlagar. Och om varför vi behöver en vetenskaplig tidskrift som bara lyfter fram misslyckanden.

Gäster:
Sarah Fredriksson, vd Aqilion på Medicon Village, fd vd Genovis.
Heiner Linke, professor i nanofysik, Lunds universitet
Samuel West (Med via telefon), psykolog, grundare av Museum of Failure. Doktor i organisationspsykologi.

BILJETTER TILL SHOWEN

Om X Antal År den 19 november

Biljettsläpp sker under hösten.

Samarbetspartners